Alternatieven en vervangers voor Thaise kruiden en specerijen

Alternatieven en vervangers voor Thaise kruidenHeb je een kruid, specerij of saus voor een Thais recept niet in huis? Hier vind je een handige lijst met alternatieven of vervangers voor Thaise kruiden, specerijen en sauzen. Soms kun je door een alternatief  te gebruiken, toch een heerlijke maaltijd op tafel zetten, zonder dat je naar de toko of supermarkt hoeft en zonder dat de smaak te veel verandert.  Probeer het maar eens en laat ons weten of je zelf ook goede tips hebt.

 

 

Alternatieven en vervangers voor Thaise verse kruiden

Geen enkel vers kruid is een perfecte vervanger voor een ander kruid. Er zijn echter situaties waarbij je niet per se zoekt naar een bepaalde smaak, maar meer naar de verse noot die een kruid kan geven. In deze gevallen kun je vanzelfsprekend koriander vervangen door peterselie, munt of basilicum. Verwacht alleen niet hetzelfde eindproduct. Maar wie weet componeer je zo wel een heel nieuw, nog lekkerder recept!

  • citroengras of sereh – dat kun je vervangen door geraspte citroenschil
  • djeroek peroet (of kaffir limoenblad of djeroek poeroet) – dat vervang je door 1 theelepel geraspte citroenschil of grapefruitschil per blaadje
  • verse koriander – platte peterselie eventueel  vermengd met wat munt. In gerechten met vis kan je korianderblad het beste vervangen door dille.
  • korianderwortel –  verse korianderstelen zonder de blaadjes.
  • limoen – citroensap, limoensap of azijnalternatieven en vervangers voor Thaise kruiden
  • galanga wortel of laos – gemberwortel of gemalen gemberpoeder, galangapoeder (0,5 eetlepel geraspte wortel staat gelijk aan 1 tl poeder)
  • Thais basilicum – anijs of gewone basilicum
  • tamarinde – citroen of azijn
  • birds eye chillies – Spaanse peper

Alternatieven en vervangers voor Thaise sauzen

  • nam pla of Thaise vissaus – dat vervang je door zout, sojasaus of gemalen ansjovis
  • oestersaus – vervangen door sojasaus of bospaddestoelen bouillonblokje
  • sojasaus – zout of tamari (= Japanse glutenvrije sojasaus)
  • kapi, shrimp paste of trassi – een blikje ansjovis pureren en mengen met 2 eetlepels water of gedroogde garnalen weken en fijnmaken
  • kokosmelk – sojamelk of koemelk

Alternatieven en vervangers voor Thaise gedroogde specerijen

  • korianderzaad, gemalen koriander of ketoembar – gelijke hoeveelheid karwijzaad, komijn, venkel of een combinatie van de drie.
  • komijnzaad, gemalen komijn, Jeera, Djinten  –  1/2 theelepel karwijzaad (of 1/4 theelepel karwij- en 1/4 theelepel anijszaad
  • gemalen kurkuma (geelwortel, Koenjit, Turmeric, Halid) – Over het algemeen kun je kurkuma weglaten uit je gerecht en zal het de smaak niet erg beïnvloeden. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de kleur
  • palmsuiker – bruine basterdsuiker, honing of maple siroop

Tips en heerlijke Thaise recepten vind je natuurlijk ook op Currylife!

Zoek je alternatieven en vervangers voor Indiase kruiden? Die staan in deze blog.

Bronnen: Chiang Mai Thai cookery school, Gap’s culinary art school, De Dikke Vegetariër.

Geef een reactie