Aardappel-erwtenmasala uit Kerala

 

Ik ben inmiddels echt een fan van de kookboeken van Chris en Carolyn Caldicott. Geweldig wat een heerlijke recepten weten deze mensen te verzamelen en ook nog eens op een boeiende wijze te presenteren. Voor wie de hollandse stampotten af en toe wil afwisselen met een oosters stampotje, kan ik deze erwtenmasala van harte aanbevelen.

Dit recept komt uit het kookboek “De specerijen routes” en past heel goed bij de Kip met kokos, mango en kerrieblaadjes

4 personen
Ingrediënten
• 500 gr vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes
• 60 gr cashewnoten
• 1 dessertlepel korianderzaad
• 1 theelepel chilipoeder
• ½ theelepel kurkuma
• 4 eetl zonnebloemolie
• 1 grote ui, gesnipperd
• 4 teentjes knoflook, gehakt
• Stukje verse gember van 2,5 cm geschild en geraspt
• 200 gr tomaten, gepureerd in de blender
• 225 g verse erwten
• Garam masala
• 1 eetl slagroom
• Zout naar smaak
• Handje vol koriander

Aardappel erwtenmasala

Bereiding
Kook de aardappelen gaar giet ze af en zet ze weg. Pureer de cashewnoten met 2 eetlepels water in een blender; roer er 1,5 dl water door.
Rooster het korianderzaad in een droge koekenpan tot de geur vrijkomt. Maal het dan tot poeder. Meng het met de chili- en kurkumapoeder.
Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin de ui, knoflook en gember goudbruin. Voeg het specerijenmengsel toe en bak alles nog 30 seconden; roer continu om aankoeken te voorkomen.
Voeg de tomaten toe en breng het geheel aan de kook. Laat het zachtjes pruttelen tot de olie boven komt. Voeg eerste de cashewnotenpasta en dan de aardappelen en erwten toe en laat alles zachtjes koken tot de erwten zacht zijn. Roer de garam masala, slagroom en zout naar smaak erdoor en garneer met de korianderblaadjes.

Aardappelen,erwten, gember tomaten ui knoflook

Geef een reactie