Alternatieve en vervangers voor Thaise kruiden

Alternatieven en vervangers voor Thaise kruiden en specerijen

Alternatieven en vervangers voor Thaise kruidenHeb je een kruid, specerij of saus voor een Thais recept niet in huis? Hier vind je een handige lijst met alternatieven of vervangers voor Thaise kruiden, specerijen en sauzen. Soms kun je door een alternatief  te gebruiken, toch een heerlijke maaltijd op tafel zetten, zonder dat je naar de toko of supermarkt hoeft en zonder dat de smaak te veel verandert.  Probeer het maar eens en laat ons weten of je zelf ook goede tips hebt.

 

 

Alternatieven en vervangers voor Thaise verse kruiden

Geen enkel vers kruid is een perfecte vervanger voor een ander kruid. Er zijn echter situaties waarbij je niet per se zoekt naar een bepaalde smaak, maar meer naar de verse noot die een kruid kan geven. In deze gevallen kun je vanzelfsprekend koriander vervangen door peterselie, munt of basilicum. Verwacht alleen niet hetzelfde eindproduct. Maar wie weet componeer je zo wel een heel nieuw, nog lekkerder recept!

  • citroengras of sereh – dat kun je vervangen door geraspte citroenschil
  • djeroek peroet (of kaffir limoenblad of djeroek poeroet) – dat vervang je door 1 theelepel geraspte citroenschil of grapefruitschil per blaadje
  • verse koriander – platte peterselie eventueel  vermengd met wat munt. In gerechten met vis kan je korianderblad het beste vervangen door dille.
  • korianderwortel –  verse korianderstelen zonder de blaadjes.
  • limoen – citroensap, limoensap of azijnalternatieven en vervangers voor Thaise kruiden
  • galanga wortel of laos – gemberwortel of gemalen gemberpoeder, galangapoeder (0,5 eetlepel geraspte wortel staat gelijk aan 1 tl poeder)
  • Thais basilicum – anijs of gewone basilicum
  • tamarinde – citroen of azijn
  • birds eye chillies – Spaanse peper

Alternatieven en vervangers voor Thaise sauzen

  • nam pla of Thaise vissaus – dat vervang je door zout, sojasaus of gemalen ansjovis
  • oestersaus – vervangen door sojasaus of bospaddestoelen bouillonblokje
  • sojasaus – zout of tamari (= Japanse glutenvrije sojasaus)
  • kapi, shrimp paste of trassi – een blikje ansjovis pureren en mengen met 2 eetlepels water of gedroogde garnalen weken en fijnmaken
  • kokosmelk – sojamelk of koemelk

Alternatieven en vervangers voor Thaise gedroogde specerijen

  • korianderzaad, gemalen koriander of ketoembar – gelijke hoeveelheid karwijzaad, komijn, venkel of een combinatie van de drie.
  • komijnzaad, gemalen komijn, Jeera, Djinten  –  1/2 theelepel karwijzaad (of 1/4 theelepel karwij- en 1/4 theelepel anijszaad
  • gemalen kurkuma (geelwortel, Koenjit, Turmeric, Halid) – Over het algemeen kun je kurkuma weglaten uit je gerecht en zal het de smaak niet erg beïnvloeden. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de kleur
  • palmsuiker – bruine basterdsuiker, honing of maple siroop

Tips en heerlijke Thaise recepten vind je natuurlijk ook op Currylife!

Zoek je alternatieven en vervangers voor Indiase kruiden? Die staan in deze blog.

Bronnen: Chiang Mai Thai cookery school, Gap’s culinary art school, De Dikke Vegetariër.

18 reacties

    • Hoi Annemarie, ik gebruik karwijzaad. Mocht je dat niet hebben eventueel komijnzaad. Dat is wel wat sterker van smaak. Dus niet teveel gebruiken.

    • Tamarinde is een zure vrucht waar pasta van wordt gemaakt. Je kunt het vervangen door een scheutje citroensap of azijn. Neem iets minder dan voor tamarinde in het recept staat. Succes!

    • Hoi Astrid,

      Curryblaadjes hebben een heel eigen smaak. Als je ze niet hebt dan kun je beter weglaten uit je recept. Gedroogd curryblad is geen goed alternatief, daar zit bijna geen smaak aan. Door een importverbod is het lastig om aan verse curryblaadjes te komen. Als ik ze vind, dan koop ik ze meteen en vries ze in. Dan zijn ze superlang te gebruiken. Tegenwoordig is er in Nederland ook een kweker van curryblaadjes. Je kunt ze online bestellen (en dan snel invriezen zodat je er langer plezier van hebt😃):
      https://shop.westlandpeppers.com/nl/product/curry-bladeren/.

    • Hoi Zoë,

      Thaise Chilipasta (Mae Pranom) bevat rode chilipepers, gedroogde garnalen, uien, knoflook en tamarinde in een olie. Je kunt zelf een mengsel maken met ingrediënten die daarop lijken:

      – In plaats van rode pepers kun je ook sambal gebruiken.
      – De garnalen kun je vervangen door een klein beetje Trassi of Kapi, dit zijn gefermenteerde garnalenpasta’s. Of je gebruikt een beetje vissaus (Nam Pla: https://www.currylife.nl/thaise-vissaus-nam-pla/).
      – Tamarinde kun je vervangen door citroensap of azijn. Als het maar zuur is.

      Wat je niet hebt laat je gewoon weg. Koken mag best creatief zijn! Ik ben zelf ook niet zo’n fan van die potjes met sauzen. Vaak zijn ze veel te scherp. En van zo’n potje gebruik je één keer een beetje en staat dan vervolgens in de koelkast over de datum te raken. Zelf de ingrediënten combineren is veel leuker!

      Veel succes!

      Chris

    • Hoi Marion, Trassi bestaat uit gefermenteerde garnalen. Je kunt ook gemalen gedroogde garnalen gebruiken, maar dat is ook niet een ingrediënt dat je altijd in voorraad hebt (ik niet tenminste). Een ansjovisje uit een blikje kan ook. Of heb je toevallig een fles Thaise vissaus (Nam Pla) in huis? Dat kun je ook prima gebruiken. Of een half (vis)bouillonblokje. Of gewoon wat extra zout. Dan mis je wel die gefermenteerde vissmaak, maar voeg je wel het hartige van trassi toe.

      Succes!

      Chris

  1. Beste Chris,
    Als beginnend keukenfanaat heb ik veel interesse gekregen in de Oosterse ( Thaise) keuken/recepten.
    Dit is de eerste keer dat ik deze site tegen kom, op zoek naar alternatieven voor specifieke specerijen.
    Ik heb nu een recept voorliggen ( Allerhande/AH) voor Thaise gele curry met garnalen en kom daarin o.a.tegen 10 gr gember ( ik gebruik gemberwortel) en 10 gr. galanga/laos, waarvoor jij ook een alternatief geeft van gemberwortel!
    Dus vraag ik mij af of ik nu 20 gr gemberwortel mag/kan gebruiken.

    Wat zou jouw advies zijn?

    groet Gerard

    • Beste Gerard,

      Ik zou de galanagawortel dan weglaten, anders kan flink pittig worden door de dubbele gember. De supermarkt heeft ook gedroogde galangawortel (laos). Dat heeft naar mijn mening veel minder smaak.
      Als je eens in de buurt komt van een toko of Aziatische supermarkt is het wel de moeite om eens verse galangawortel te kopen. Het geeft echt die kenmerkende smaak aan Thaise gerechten. Hetzelfde geldt voor djeroek peroet (vers limoenblad) dat in de vriezer tijdenlang te bewaren is en sereh (citroengras).

      Leuk dat je de Aziatische keuken begonnen bent! Heel veel succes, kookplezier en eetplezier!

      Groet,

      Chris

  2. Beste Chris,

    Wat kan ik gebruiken als vervanging van garnalenpasta? Dit heb ik nodig voor het maken van groene currypasta.

    Hoor graag wat jouw advies is.

    Groetjes,
    Nadi

    • Hoi Nadi,

      Als je toevallig trassi in huis hebt, dan kun je dat gebruiken. Dat is ook gemaakt van gefermenteerde garnalen. Of je neemt een scheutje vissaus (nam-pla) of gewoon een beetje zout.

      Succes!

      Chris

  3. Ik ben op zoek naar een alternatief voor groene Thaise pepers. Wat kan ik daarvoor gebruiken? Ik heb voor een recept 8-12 groene Thaise pepers nodig.

    • Hoi Nancy, Thaise groene pepers zijn verse, onrijpe peperkorrels die meegestoofd worden. Je kunt ze bijvoorbeeld vervangen door (ca 1) verse groene Spaanse peper. Of je gebruikt gemalen gedroogde witte of zwarte peperkorrels. Afhankelijk van hoeveel pittigheid je verdragen kunt ca 1 theelepel tot 1 eetlepel (heel scherp).

      Succes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.